Mindfulness is effectief
Mindfulness wordt in toenemende mate vergoed door zorgverzekeraars. Een goede zaak, want mindfulness is effectief. Talloze wetenschappelijke onderzoeken tonen dit aan. Niet alleen verminderen stressgebonden klachten, ook de algehele kwaliteit van leven wordt als aanzienlijk hoger beoordeeld na een training. Vergoeding van mindfulness lijkt dus voor de hand te liggen.
Een training met impact
Van de mindfulnesstraining is bekend is dat het 'therapietrouw' zijn van deelnemers (het percentage deelnemers dat de oefeningen blijft doen ná de training) opmerkelijk hoog is.
Ik gebruik het woord therapietrouw hier omdat uit de reguliere gezondheidszorg bekend is dat de therapietrouw van mensen zeer laag blijkt te zijn - en zelfs schrikbarend afneemt - wanneer begeleiding stopt. Mensen vinden het blijkbaar moeilijk om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor hun welzijn. Of ze hebben geen baat bij hun behandeling, of de begeleiding is niet op een goede manier gericht op zelfmanagement van de patiënt, dat kan natuurlijk ook.
Hoe dan ook, de effecten van een mindfulnesstraining zijn na enkele jaren nog steeds meetbaar bij mensen die meditatie-oefeningen blijven doen.
Betere zelfzorg, een goede investering
Vergoeding van mindfulness door de zorgverzekeraar zou dus wel eens een goede investering kunnen zijn ten behoeve van de (nabije!) toekomst. Mensen die beter voor zichzelf zorgen (een belangrijk leerpunt tijdens de training), worden minder snel ziek. Een HBO opgeleid persoon met burn-out is gemiddeld 1,3 jaar uitgeschakeld en kost een werkgever ca. € 88.000,--.
Voor depressie zijn de jaarlijkse behandelkosten in Nederland 660 miljoen euro. Daarnaast ontstaan ook nog eens 953 miljoen euro aan kosten door ziekteverzuim in betaalde arbeid. In totaal maakten de kosten voor depressie 1,1% uit van de totale kosten voor de gezondheidszorg. (bron)
Mijn stelling is dat mindfulness een vorm van gezondheidszorg is. Kies dan uiteraard wél een goede trainer.
Ieder jaar in november is het weer zover...
In de laatste maanden van het jaar worden de nieuwe voorwaarden en premies van de zorgverzekeringen bekend. Dat betekent dat het dan tijd is om te onderzoeken wat je gaat doen: bij je huidige zorgverzekeraar blijven of switchen naar een verzekeraar met een lagere premie of een passender vergoedingenpakket.
Het blijkt dat dit soms zeer lonend is om voor vergoeding van mindfulness in aanmerking te komen.
Vergoeding van mindfulness in 2024
Ook op deze pagina van Zorgwijzer.nl kun je makkelijk opzoeken welke verzekeraars een gedeeltelijke vergoeding voor mindfulness verstrekken. Ook in 2024 is er keus genoeg.
Goed om te weten: vergoeding vindt altijd pas achteraf plaats, dus als de training is afgelopen. Als je de vergoeding echt nodig hebt om het financieel rond te krijgen, laat me dan weten, dan treffen we een regeling. Ook mensen met een krappe(re) beurs moeten mee kunnen doen wat mij betreft.
Het besef stijgt
In het AD stond enkele jaren geleden een artikel waarin gemeld werd dat mindfulness door steeds meer zorgverzekeraars (deels) wordt vergoed. Met daarin deze mooie quote:
We denken wel dat mindfulness [bij het terugdringen van medicijngebruik] helpt, en we denken ook dat huisartsen en onze klanten nog niet voldoende van mindfulness afweten. Daarom gaan we het stimuleren.
Tegenwoordig wordt bij een behoorlijk aantal zorgverzekeraars een vergoeding (vanuit de aanvullende verzekering) verstrekt, mits de trainer aangesloten is bij een beroepsorganisatie (meestal wordt hierbij de VMBN genoemd), hetgeen bij Relax More het geval is.
Enkele tips voor de vergoeding van mindfulness
Zorgverzekeraars vergoeden dus (terecht) in toenemende mate - maar nog lang niet altijd - mindfulness vanuit een aanvullend pakket. Hoe moet je het aanpakken? Enkele tips:
check uiteraard eerst de voorwaarden van je zorgverzekeraar;
weet dat mindfulness soms wordt ingedeeld onder 'psychosociale hulpverlening' of 'natuurgeneeswijzen';
gebruik eventueel deze pagina van Zorgwijzer om je te oriënteren;
weet dat sommige zorgverzekeraars soms 'moeilijk doen'. Men zegt soms letterlijk dat mindfulness niet vergoed wordt terwijl het wél in de polisvoorwaarden staat. Controleer dus dubbel en laat je niet afschepen;
sommige zorgverzekeraars werpen extra barrières op door na indiening alsnog specifieke vermeldingen op de factuur te vragen. Wij houden hier rekening mee, maar wil jouw zorgverzekeraar een (nog) specifieke(re) omschrijving, stuur dan een bericht, dan verzorg ik een aangepaste factuur (uiteraard mits gepast en conform de waarheid);
gebruik je wettelijke recht om een andere zorgverzekeraar te kiezen. Medio november dienen de nieuwe polisvoorwaarden en prijzen bekend gemaakt te worden. Je hebt dan tot en met 31 december te tijd om te switchen, als je wilt (en kunt).
Ik hoop dat dit helpt.
Laat in de reacties van je horen!