Nieuwsbrief juni 2024
Beste lezer,
Welkom bij de Relax More nieuwsbrief van juni.
Niet mopperen
We gaan alweer richting vakantie. De dagen zijn lang en langzaamaan (volgens velen té langzaam …) warmer en droger. Hopelijk kun je ervan genieten. Mopperen heeft niet veel zin in ieder geval.
Om ook niet op te mopperen: Volgende maand (10 tot en met 14 juli) is in Zutphen het Internationaal Barok Festival, waarbij veel internationale topartiesten een bijdrage leveren en ondergetekende ‘s ochtends voor de deelnemers de dag start met Tai Chi! Er is verder veel moois te beleven en te beluisteren, dus check de website van IBFZ.
Planning
Onze najaarsplanning kun je hieronder in de agenda terugvinden. Zo zijn er twee introductiewebinars voor de meerdaagse training voor professionals “Embodiment, de basis van traumasensitief en lichaamsgericht werken”, en verzorg ik dit jaar ook nog twee keer de hoog gewaardeerde tweedaagse training “Polyvagaaltheorie en Trauma-responsen”.
Natuurlijk start er weer een mindfulnesstraining én ook een compassietraining (mogelijk de laatste die ik geef in deze vorm).
De Tai Chi en Qigong lessen zijn in de laatste week en starten weer op dinsdag 3 september. Verder zijn er weer online meditaties en Zen-zondagochtenden.
Leesvoer
Natuurlijk zijn er de afgelopen weken weer enkele artikelen verschenen. Als Relax More abonnee heb je het artikel Het lichaam als een “biotensegrity” ontvangen. Op De Polyvagale Wereld verscheen een artikel dat daarop aansluit, namelijk over Fascia. Hieronder leg ik het verband uit.
De nieuwsbrief eindigt weer met een leestip.
Veel leesplezier, een goede zomer gewenst, mede namens Judith,
Ronald de Caluwé
Over fascia, bio-tensegrity, veiligheid en gemoedsrust
Het is voor zoveel mensen steeds minder vanzelfsprekend dat je lijf doet wat je wilt. Ziekte, pijn en gebreken zijn van dan wel alle tijden, maar toch lijkt het erop dat mensen tegenwoordig steeds “slechter in hun lijf zitten”. Hier liggen verbanden met stress in werk, privé en maatschappij, trauma, een zittend leven leiden (regelmatig afgewisseld met té intens bewegen) en onzekerheid over de toekomst (vooral bij de jongere generaties). Laten we dit allemaal samenvatten onder de noemer “verkramping”, want dat is waar dit allemaal toe leidt.
Verkramping betekent toegenomen stijfheid, minder bewegingsruimte, een meer opgesloten gevoel, een nauwere blik, vast komen te zitten, verstarren.
In je lijf kun je dat voelen, maar het is interessant om eens stil te staan bij wát je dan precies voelt. Aan de ene kant zijn spieren bij verkramping meer gespannen. Aan de andere kant weten we inmiddels ook dat in onze bindweefsels, en dan met namen die bindweefsels die we “fascia” noemen, cellen zitten die de bindweefsels kunnen laten verstrakken. In diezelfde fascia zitten sensoren/zenuwcellen die druk en spanning registreren en zo wordt het gevoel van spanning groter. Zelfs als we onze spieren losmaken, geeft dat niet direct het gevoel van ontspanning, omdat de fascia gewoonweg meer tijd nodig hebben om te verzachten. Het lijkt erop dat in de fascia het “weefselgeheugen” zit.
Het zijn nu net deze fascia en andere bindweefsels (bijvoorbeeld de pezen) die we tijdens het oefenen van Tai Chi en Qigong trainen. Fascia en (vooral) pezen zijn de structuren in het lichaam die ons letterlijk veerkracht geven. Veerkracht is nu net wat we nodig hebben. Enerzijds om ons lichaam zo soepel mogelijk te kunnen laten bewegen, anderzijds om mentaal de uitdagingen van het dagelijks leven aan te kunnen.
Als het lichaam soepel(er) kan bewegen, kun je het beschouwen als een
“bio-tensegrity”, een organisch samenwerkend geheel waar alle krachten met elkaar in balans zijn en nieuwe krachten opgevangen, verdeeld en weggeleid of afgevoerd kunnen worden. Een lichaam van waaruit de fascia niet steeds signalen van spanning en stress worden gestuurd naar het brein. Zo kan het gevoel van veiligheid groeien en dat is het gevoel dat we nodig hebben om creatief en open-minded te kunnen functioneren.
Zo zijn veiligheid, gemoedsrust en fysieke gesteldheid met elkaar verbonden.
Uiteraard ben ik hier niet zo volledig als ik in mijn boek ga worden, maar ik hoop dat het zaadje mag landen en dat je de intentie hebt of krijgt om zo goed mogelijk (en liever nog beter) voor jezelf te zorgen.
In onze agenda hieronder vind je mogelijkheden die ondersteunend kunnen zijn. Lees hier de artikelen over Het lichaam als een “biotensegrity” en over Fascia.
Agenda
Mindfulness-/MBSR training
De volgende training start woensdagmorgen 4 september in Deventer.Compassietraining
De volgende training start op maandagmiddag 2 september.
De kans is reëel dat dit de laatste compassietraining is die ik verzorg in deze vorm.Veerkrachttraining (een training vol compassievol lichaamswerk)
- Zaterdag 14 september, thema “Van kracht naar veerkracht”
- Zaterdag 9 november, thema “Een overprikkeld brein en lijf”
- Check de Veerkrachttraining-pagina voor meer info en ervaringen van deelnemers
Tai Chi & Qigong lessen
Dinsdagavond om 18.30 uur is er Tai Chi les, start weer op 3 september
Dinsdagavond om 19.45 uur is er Qigong les, start weer op 3 september
live én via een online streamDe lesdata zijn al gepland tot eind 2024
Proeflessen zijn mogelijk op de eerste dinsdag van de maand,
de eerstvolgende gelegenheid is op 3 september
Connect More - Oefening baart kunst
Driewekelijks online meditatie-uur
Ex-deelnemers aan de mindfulness- en compassietraining
krijgen automatisch een uitnodiging voor de meditatie van
5 september.
De meditatie van 10 juli gaat i.v.m. IBFZ (zie boven) niet door.
Ontvang je de e-mails niet en wil je ook of weer op de lijst? Mail dan even.
De data van 2024 zijn in de agenda te vinden.
ZEN in Zutphen
ZEN-meditatie op de zondagochtenden, steeds van 9.30 tot 10.45 uur.
Op 8 september is de volgende keer.
Gewoon, zitten in stilte.
Voor professionals
Tweedaagse training “De polyvagaaltheorie en trauma-responsen”
Deze hoog gewaardeerde training ga ik op vrijdag 20 en zaterdag 21 september weer geven, dit keer in Heerenveen.
De vierdaagse training “Embodiment, de basis van traumasensitief en lichaamsgericht werken” gaat ook starten. Op 13 en 18 september zijn er gratis intro-webinars.
Leestip
Gabor Maté: ‘Belangrijk is dat je weer durft te voelen’
In Psychologie Magazine verscheen een interessant interview met Gabor Maté.
Arts Gabor Maté werd wereldberoemd door zijn unieke, maar ook controversiële visie op trauma’s. ‘Bij ziekte vraag ik altijd: “Wat is er gebeurd dat je lichaam zo duidelijk nee zegt?”’
Dat vindt hij vele malen beter dan ‘Wat is er mis met je?’, de gangbare vraag bij lichamelijke of psychische klachten. Met mensen is niet iets ‘mis’, stelt Maté, maar wel met disfunctionele gezinnen, de medische sector en niet te vergeten: onze samenleving met de toenemende stress en ongelijkheid.
Dank voor je belangstelling,
graag tot na de zomer of de volgende nieuwsbrief!
Neem gerust contact op als je nadere vragen hebt.
Relax More is niet meer actief op zogenaamd sociale media.
Heel fijn, probeer zelf ook maar. Vandaar dus geen socials-picto's.
info@relaxmore.nl | 06 1913 6336 | www.relaxmore.nl