Beste lezer,
Welkom bij de RelaxMore.net nieuwsbrief van augustus. Hopelijk heb je een goede zomer! De schoolvakantie is weer voorbij, voor veel mensen gaat dat wat ze het “gewone leven” noemen weer beginnen. Het schijnt dat mensen gemiddeld hun vakantiegevoel na 2 tot 3 dagen werken weer kwijt zijn. Best zorgelijk, zoals ik schreef in dit artikel:
Nieuwtjes
Over een week starten alle lessen en trainingen weer: op maandag de compassietraining, op dinsdag de Tai Chi en Qigong lessen, woensdag een mindfulnesstraining, donderdag is er een online meditatie en zaterdag de 14e is er weer een veerkrachttraining. Details vind je verderop in deze nieuwsbrief.
Recent schreef ik een artikel over een update van de polyvagaaltheorie, dat meer dan 10.000 keer geopend is via LinkedIn.
Ik heb de twee aparte websites “De Polyvagale Wereld” en “Relax More Substack” samengevoegd tot RelaxMore.net. Minder werk voor mij, meer waar voor je geld voor de betalend abonnees. Ik heb een nieuw intro-artikel geschreven, waarin ik onder andere uitleg dat je kunt kiezen welke e-mails je wilt ontvangen.
De afgelopen weken heb ik de kennisbank Relaxicon grotendeels overgebracht naar RelaxMore.net. Dat gaat de komende tijd verder uitgroeien tot iets nog mooiers …
Ik ben benieuwd wat jij nog zou willen vragen over de thema’s waar RelaxMore.net over gaat. Of dat je misschien wel een artikel zou willen lezen over een onderwerp waar ik iets van af meen te weten. Wil je dan deze enquête van twee vragen invullen?
Omdat ik teveel omhanden heb, heb ik de Zenmeditaties op zondagochtend even “on hold” gezet. Dat komt hopelijk volgend jaar weer.
Wat je al wél in je agenda mag zetten, is de Wereldvredemeditatie op oudjaarsdag.
Ik begin met een artikel over de waarde van de compassietraining. Natuurlijk eindig ik de nieuwsbrief weer met een leestip (en ook een kijktip).
Veel leesplezier gewenst, graag tot ziens op een van de lessen,
mede namens Judith,
Ronald de Caluwé
Compassietraining, meer dan alleen maar meer mindfulness
Zoals veel mindfulness-cursisten weten, is compassie één van de acht ondersteunende kwaliteiten bij het ontwikkelen van mindfulness. Omgekeerd is het ook zo dat mindfulness een kwaliteit is die we nodig hebben om compassie te ontwikkelen, zodat we geen zogenaamde empathie-moeheid creëren.
De compassietraining gaat verder waar de mindfulnesstraining stopt: we worden niet alleen bewust van wat er in het huidige moment gaande is (= mindfulness), maar we oefenen ook om met meer zachtheid naar de moeilijker kwesties in ons leven en onze manier van omgaan daarmee te kijken (= compassie).
Een leerzaam pad, vol Boeddhistische wijsheden en nieuwe wetenschappelijke kennis. Zo leerzaam dat je niet de eerste zult zijn die deze training vaker dan één keer doet. Lees hieronder meer over wat de compassietraining deelnemers brengt en wat goede redenen zijn om deze training een tweede keer te volgen.
Neem contact op met nadere vragen over deze prachtige en krachtige training.
Agenda
Mindfulness-/MBSR training
De volgende training start woensdagmorgen 4 september in Deventer.
Op 30 oktober start weer een training.Compassietraining
De volgende training start op maandagmiddag 2 september.
De laatste compassietraining die ik verzorg!Veerkrachttraining (een training vol compassievol lichaamswerk)
- Zaterdag 14 september, thema “Van kracht naar veerkracht”
- Zaterdag 9 november, thema “Een overprikkeld brein en lijf”
- Check de Veerkrachttraining-pagina voor meer info en ervaringen van deelnemers
Tai Chi & Qigong lessen
Dinsdagavond om 18.30 uur is er Tai Chi les, start weer op 3 september
Dinsdagavond om 19.45 uur is er Qigong les, start weer op 3 september
live én via een online streamProeflessen zijn mogelijk op de eerste dinsdag van de maand
Connect More - Oefening baart kunst
Drie- à vierwekelijks online meditatie-uur
Ex-deelnemers aan de mindfulness- en compassietraining
krijgen automatisch op 4 september een uitnodiging voor de meditatie van
5 september.
Ontvang je de e-mails niet en wil je ook (of weer) op de lijst? Mail dan even.
De data van 2024 zijn in de agenda te vinden.
Voor professionals
Tweedaagse training “De polyvagaaltheorie en trauma-responsen”
Deze hoog gewaardeerde training ga ik op vrijdag 20 en zaterdag 21 september weer geven, dit keer in Heerenveen.
De vierdaagse training “Embodiment, de basis van traumasensitief en lichaamsgericht werken” gaat ook starten. Op 18 september is het eerste gratis intro-webinar.
Leestip en ook een kijktip
In onze maatschappij is uitrusten geen optie –
ook niet als long covid je uitput
Gewoon ‘een beetje moe’ is onvergelijkbaar met wat mensen ervaren die chronisch vermoeid zijn. Voor aandoeningen als long covid is er geen remedie, en rust nemen is nog lang niet geaccepteerd – terwijl dat vaak het enige is wat helpt.
Een indrukwekkend artikel van wetenschapsjournalist Ed Yong over moeheid, PEM en andere long covid klachten symptomen. In dit tweede artikel beschrijft Yong welke impact het schrijven over long covid op hemzelf heeft gehad.
Van de schoonheid en de troost
De VPRO heeft alle afleveringen van Van de schoonheid en de troost (1999), van Wim Kayzer, online gezet. Wat is schoonheid, wat biedt troost, wat maakt het leven de moeite waard. Met de origineelste denkers, kunstenaars, wetenschappers van die tijd, en nog steeds verrassend actueel. Van Jane Goodall tot Edward Witten en van Roger Scruton tot Martha Nussbaum. Prachtige interviews!
(Met dank aan Wouter van Noort voor deze tip.)
Dank voor je belangstelling,
graag tot de volgende nieuwsbrief!
Neem gerust contact op als je nadere vragen hebt.
Relax More is niet meer actief op zogenaamd sociale media.
Heel fijn, probeer zelf ook maar. Vandaar dus geen socials-picto's.
info@relaxmore.nl | 06 1913 6336 | www.relaxmore.nl
Mooi werk doe jij! Er is zoveel te leren. Altijd. Dank voor de vertaling van het artikel van Porges. Zodra ik tijd heb, lees ik het. En ook dank voor de info over De schoonheid en de troost uitzendingen die te zien bij de vpro. Een verademing om nog eens te mogen luisteren naar deze mensen.