RelaxMore.net

Share this post

Hersenzenuw

www.relaxmore.net
De Polyvagale Wereld

Hersenzenuw

Niet centraal en niet perifeer ...

Ronald de Caluwé
Jun 21, 2024
Share this post

Hersenzenuw

www.relaxmore.net
Share
Afbeelding: Wellcome Collection

Inleiding

Ik heb het woord hersenzenuw altijd een beetje een raar woord gevonden. In onze schedel zijn alle zenuwen immers hersenzenuwen? Sterker nog: de meest gebruikelijke indeling van ons zenuwstelsel is die in centraal- en perifeer zenuwstelsel en de hersenzenuwen als derde “onderdeel”.

Wanneer we spreken van een hersenzenuw (enkelvoud) hebben we het altijd over een paar (links en rechts). We hebben er twaalf en negen van de twaalf paar ontspringen uit de hersenstam. Twee uit de voorhersenen, één uit het ruggenmerg.

Functies

Eén van de functies van de hersenzenuwen is om rust en herstel te ondersteunen. Daarnaast spelen zij een grote rol bij zintuiglijke waarneming (zien, horen, ruiken, proeven en voelen). Tenslotte zijn een aantal hersenzenuwen van belang voor ons sociale gedrag.

Een hersenzenuw kan meerdere functies hebben. Eén ding is echter opvallend: alle hersenzenuwen hebben te maken met het vinden van voedsel, het eten, kauwen, slikken en verteren, alsmede met de uitscheiding.

Indeling en belang

De onderkant van ons brein met de plaatsen waar de hersenzenuwen ontspringen (bron: WikiPedia CC-BY)

De hersenzenuwen zijn met Romeinse cijfers genummerd, op basis van de locatie van waaruit zij ontspringen uit de hersenstam (zie afbeelding hierboven).

Wat de hersenzenuwen van belang maakt op RelaxMore.net, is dat 5 paar een belangrijke rol spelen in de polyvagaaltheorie. Dat zijn de zenuwen N. V, VII, IX, X en XI (de N. is de afkorting van nervus = zenuw). Deze vijf hersenzenuwen leveren – naast de hieronder genoemde functies – belangrijke informatie vanuit het lichaam en de organen aan ons brein over onze veiligheid. Wanneer we veilig zijn, ondersteunen deze zenuwen een toestand van sociale betrokkenheid.

Hieronder noem ik ze alle twaalf, met een korte beschrijving van hun functie (met dank aan WikiPedia). De 5 hierboven genoemde zet ik cursief.

N. I: nervus olfactorius

De reukzenuw.

N. II: nervus opticus

De gezichtszenuw, oogzenuw; die de visuele informatie vanuit het doorgeven aan de visuele schors, in de achterkwab van de hersenen.

N. III: nervus oculomotorius

De oogbewegingszenuw. Deze zenuw stuurt de spier die het bovenste ooglid optilt, en vier van de zes (per oog) uitwendige oogspieren, die het oog bewegen.
Met deze zenuw lopen ook zenuwvezels mee die de inwendige oogspieren van de pupil en de ooglens aansturen.

N. IV: nervus trochlearis

De zgn. katrolzenuw. De zenuw die de twee schuine oogspieren aanstuurt, die de meest complexe invloed hebben op de bewegingen van het oog.

N. V: nervus trigeminus

De drielingzenuw. Verzorgt het gevoel van het gelaat en de kauwspieren. De zenuw heeft drie belangrijke takken:

1. de n. ophthalmicus (oogkas, neusholte, voorhoofd),
2. de n. maxillaris (bovenkaak- en mondgebied) en
3. de n. mandibularis (onderkaak- en mondgebied).

Daarnaast speelt de derde tak van deze hersenzenuw een rol bij het reguleren van geluiden doordat hij de m. tensor tympani (de trommelvliesspanner) reguleert. Vanuit polyvagaal oogpunt is dit van belang.

N. VI: nervus abducens

De zenuw om het oog naar buiten te draaien.

N. VII: nervus facialis

De aangezichtszenuw. Deze verzorgt de gelaatsspieren (mimiek), regelt de functie van de onderkaakspeekselklier en de smaakgewaarwording van het voorste 2/3 deel van de tong.

Ook deze zenuw speelt een rol bij het gehoor, doordat hij de m. stapedius (de stijgbeugelspier) reguleert. Vanuit polyvagaal oogpunt is dit van belang.

N. VIII: nervus vestibulocochlearis

De gehoor- en evenwichtszenuw. Deze zenuw bestaat uit twee delen: een vestibulair deel (innerveert evenwichtsorgaan) en een cochleair deel (verantwoordelijk voor het horen).

N. IX: nervus glossopharyngeus

De tong-keelzenuw. Verzorgt de smaaksensatie van het achterste 1/3 deel van de tong en stuurt spieren in de keel aan.

N. X: nervus vagus

De zwervende zenuw. Heeft vele functies in het hele lichaam. Hij bestuurt o.a. de stembanden en een deel van de keelspieren, de sensibiliteit in keel en gehoorgang, en is de grootste zenuw van het parasympathisch zenuwstelsel en als zodanig belangrijk voor het vertragen van de hartslag, het verlagen van de bloeddruk (flauwvallen of de vagale reactie) en het bevorderen van de activiteit van het spijsverteringsstelsel.

De nervus vagus is tevens een belangrijke sensorische zenuw van hart, longen en buikorganen. De nervus vagus geeft beiderzijds onder andere takken naar de hersenvliezen en de gehoorgang af, loopt in de hals beiderzijds langs de halsslagaders, geeft takken naar de bloeddrukregelaar in de halsslagader, de longen en het hart af en daarna de stembandzenuw (de nervus recurrens laryngicus) af, die om de grote slagaders heen buigt en langs de luchtpijp terug loopt naar het strottenhoofd, en vormt een plexus op de slokdarm, waarvandaan de takken onder andere naar de maag lopen.

N. XI: nervus accessorius

De zgn. bijkomende zenuw. Hij stuurt enkele halsspieren aan, namelijk de m. sternocleidomastoideus en m. trapezius. Ontspringt als enige hersenzenuw uit het ruggenmerg.

N. XII: nervus hypoglossus

De ondertongzenuw. Verzorgt de tongspieren en enkele halsspieren.

Dit artikel maakt deel uit van het Relaxicon op RelaxMore.net.

Share this post

Hersenzenuw

www.relaxmore.net
Share

Discussion about this post

No posts

Ready for more?

© 2024 Ronald de Caluwé - Relax More
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great culture
Share