Compassietraining, meer dan alleen maar meer mindfulness
We gaan écht meer de diepte in. En nu kan het nog ...
Inleiding
Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst hoorde van een Mindfulness-vervolgtraining met de naam Compassietraining, had ik er gemengde gevoelens bij. Mindfulness is een training die al een zeer positief effect kan hebben op de manier waarop mensen met stress en ongemak omgaan. Daarbij is compassie een van de acht houdingsaspecten of ondersteunende factoren van mindfulness en komt het in de mindfulnesstraining al regelmatig aan de orde.
Ik zag echter ook dat sommige mensen dieper wilden gaan in hun onderzoek en beoefening en het onderdeel compassie of mildheid verder wilden ontwikkelen. En eigenlijk was ik ook wel nieuwsgierig, vooral toen ik zag dat deze compassietraining MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living) door twee zeer ervaren trainers en meditatiebeoefenaars was ontwikkeld. Ik ben achteraf heel blij dat ik mijn scepsis overboord heb gezet en dat ik me in deze training bijgeschoold en verdiept heb.
Een degelijk fundament
De compassietraining, waarvan ik binnenkort (2 september 2024) de 17e groep start (misschien de laatste keer dat ik dit doe, waarover straks meer), is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie die een nieuw perspectief biedt op eeuwenoude wijsheid, namelijk het belang van (zelf)compassie voor fundamenteel welzijn.
De compassietraining is onder andere geïnspireerd op het werk van Paul Gilbert (www.compassionatemind.co.uk), Kristin Neff (www.self-compassion.org) en Christopher Germer (www.mindfulselfcompassion.org), maar vooral op het Boeddhisme als overkoepelend achterliggend gedachtegoed en levensvisie.
Naast het verdiepend trainen in mindfulness – want zoals compassie een onderdeel is van mindfulness, is mindfulness een onderdeel van compassie – komt onder andere het volgende aan bod:
Het erkennen en valideren van pijn en lijden als onlosmakelijk deel van het leven;
De evolutie van ons brein en hoe compassie wortelt in ons overlevingssysteem;
Inzicht in de drie centrale emotie-regulatiesystemen en hoe deze uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf en van binnenuit.
Training in compassie kan de balans helpen herstellen;Kwaliteiten en vaardigheden van compassie en inzicht in wat het niet is;
Compassievol herkennen van (innerlijke) patronen;
Tend & befriend: een vierde reactie op stress, naast fight, flight & freeze;
Drie antidota (remedies, tegengiffen) tegen strenge zelfkritiek, zelfisolatie en identificatie met problemen en emoties;
Het ontwikkelen van de compassie-modus door oefeningen in compassievol aandacht geven, voelen, redeneren, verbeelden, spreken en handelen;
Het trainen van compassie als één van de vier zelfoverstijgende kwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid;
Mededogen in actie: de integratie van compassie in relaties met anderen en in je dagelijkse activiteiten.
ECHT een verdiepende training
Een breed programma, waarbij achtergrond en oefening en theorie en praktijk een mooie afwisseling vormen en waarbij veel vrijheid is ingebouwd om het programma in het eigen tempo te volgen. Dat laatste is wat mij betreft bij de compassietraining extra belangrijk, omdat de thema's die aan de orde komen indringender kunnen zijn en misschien iets meer tijd vragen voor persoonlijke aandacht. Niet iedere deelnemer heeft echter voor ieder thema evenveel tijd nodig, dat maakt het voor ondergetekende als trainer soms op een leuke manier uitdagend om aan ieders proces tegemoet te komen.
Extra leuk is het wat mij betreft dat ik ook af en toe compassietrainers in opleiding mag begeleiden in hun certificeringsproces. En belangrijk in die zin, dat het mijns inziens belangrijk is dat, hoe mooi zo'n trainingsprogramma ook in elkaar zit, het trainen van een hartskwaliteit als compassie iets is dat door een trainer dient te gebeuren die meer doet dan alleen een programma afdraaien.
De laatste?
Misschien wordt de training die in september start de laatste 8 weekse compassietraining MBCL die ik verzorg. Mijn dagen zijn goed genoeg gevuld, en het valt niet mee om zo’n verdiepende training rendabel te houden. Er wordt immers een mindfulnesstraining als basis gevraagd, en dat maakt de spoeling qua deelnemers dunner.
In plaats daarvan overweeg ik om de compassiebeoefening en -ontwikkeling in de trainingsdagen van de Veerkrachttraining een grotere plaats te geven.
Meedoen?
Mócht je deze training op je (bucket?)lijstje hebben staan, probeer dan te regelen dat je in september kunt starten.
Heb je een mindfulnesstraining gevolgd bij een gecertificeerde trainer (VMBN cat. 1) en ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal te ontdekken is onder het oppervlak van de aandachtige geest? Wil je het concept zelfzorg werkelijk verdiepen en je hart openen met behoud van vreugde? Wil je zicht krijgen op motivatiesystemen en gezondere keuzes maken?